Co se to v sobotu dělo na Závodí? Spousta stánků, spousta lidí, prima nálada, lidi se bavili. Tak jsme zapátrali po původu na internetu.
„Každý si může otevřít („pop-up“) restauraci na jeden den! Vyzkoušeli jsme v Berouně už dvakrát a nepřestáváme se tetelit štěstím. Chtěli byste si vyzkoušet otevřít si kavárnu / bistro / restaurant na jeden den? Festival Restaurant Day vznikl ve Finsku právě kvůli tomu!
Je to tak jednoduché, jak to zní a hlavně to skýtá spoustu radosti, obzvláště domluvíte-li se s přáteli na společném tvoření – jídla / stánku / outfitu. Zkrátka tvůrčí a socializační proces! Navíc třeba v prostoru svého města.
Restaurant Day se koná 4x do roka, v každém ročním období. Vždy ve stanovené datum po celém světě dnes už přes tisíc improvizovaných restaurací. A skvělé na tom je, že se sami můžete zaregistrovat a nalákat na svojí „občerstvovnu“ ostatní. Můžete upéct třeba bábovku nebo udělat tác jednohubek. Vyrobit domácí limonádu anebo klidně zabíjačkové hody. Servírovat můžete na žehlícím prkně, skládacím stolečku, v kufru auta, z okna do ulice, v zahradě před barákem nebo jen korzovat mezi lidmi…
Příští Restaurant Day hodláme soustředit do veřejného prostoru čím dál hezčího Berouna, pojďte se přidat se svými výtvory.“
Autor: zun/internet Fotoreportáž: Zdeněk Zůna