Sobota, 14 září, 2024
Domů Pozvánky FESTIVALY Po prázdninách se můžeme na berounském náměstí těšit na 28. Hrnčířské trhy

Po prázdninách se můžeme na berounském náměstí těšit na 28. Hrnčířské trhy

Již po dvacáté osmé se 7. – 8. září 2024 Husovo náměstí v Berouně a také přilehlá malá ulička Kolářská, promění v přehlídku keramiků a hrnčířů, kteří zde tradičně představí bohatou škálu autorských rukodělných výrobků. Návštěvníci se opět mohou těšit na ty nejlepší hrnčíře a keramiky z celé české republiky, ale i ze zahraničí. Půjde hlavně o užitnou keramiku, kameninu a porcelán. Od nepostradatelných hrnků na čaj a kávu, čajové soupravy, misky různých tvarů a velikostí, mísy, talíře, džbány, vázy po další rozmanité užitkové i umělecké předměty. Oblíbené jsou také porcelánové šperky a drobná dekorativní keramika. Na své si přijdou také ti z vás, co mají balkon, či zahradu a rádi by si pořídili větší květináč, keramické pítko pro ptáčky, fontánu, zkrátka zahradní keramiku, užitnou, ale samozřejmě i sochy a sošky, interiérové a exteriérové objekty. Tyto větší kousky najdete na travnaté ploše Husova náměstí, kde bude také letos probíhat soutěž „Zahradní keramika“.

Trhy v Berouně jsou významnou součástí oslav Dnů evropského dědictví. Kromě úžasných, pouze v tento den tradičně veřejnosti otevřených památek v Berouně, se vám opět mezi keramiky představí na 30 zahraničních vystavovatelů z Evropy. I letos bude nejpočetnější skupina z Maďarska, dále Slovenska, Polska, Rumunska, ale i z Německa, Bulharska, Itálie a po druhé přijede i autorka z Jižní Koreje.

Keramika z Itálie Giulia Bonora – Keramô. Giulia Bonora je keramička a designérka z Itálie. Narodila se v roce 1998 ve Varese, italském městě v Lombardii, známém také jako zahradní město, jak se zpívá v písni Fabia Ilacqua. Navštěvovala Akademii výtvarných umění v Miláně, poté pracuje na své tvorbě „Fornaci Ibis“ v Cunardo, pod vedením umělce Giorgia Robustelliho. Díky práci v jeho dílně a technickému vzdělání získanému na akademii mohla v roce 2020 uvést na trh svou vlastní značku „Keramô“. Modelování, tvarování, odlévání, smaltování, zdobení emaily, engobami a oxidy jsou hlavní součástí její tvorby. Kromě užité keramiky modeluje sochy, navrhuje objekty a často pracuje s fotografií. Vytváří především originální a neopakovatelné zakázkové kousky.

Již podruhé přijede keramička Ji-Hyun Chung z Jižní Koreje, která tvoří velmi ojedinělý vícevrstvý porcelán. Ji-Hyun Chung vlastní keramické studio v Soulu. Studovala v letech 1997-2000, Keramika B.A (Hons), University of the Arts London, Camberwell College Of Art. Navrhuje a vyrábí autorskou keramiku a porcelán a vystavuje a prodává svá díla po celém světě. Převážně jde o užitý porcelán, sety na čaj, kávu, misky, vázy. Využívá průsvit tenkého porcelánu také na design výjimečných lamp a svítidel.

Z oblíbeného Maďarska přijede letos poprvé keramička Rózsavölgyi Liza – LIZIPOT. Liza Rózsavölgyi navrhuje a vyrábí keramiku pro svou značku Lizipot, jde ručně vyráběné kuchyňské nádobí a rustikální užitou kameninu. Vystudovala průmyslový a produktový design a v roce 2020 začala tvořit pod svou značkou LP. Její práce je silně inspirována minimalismem, myšlenkami Wabi-Sabi a syrovou komplexností nepřehledných základních prvků našeho každodenního života. Vše navrhuje tak, aby nádobí bylo funkční a odolné. Považuje za důležité, aby z její dílny vzešla keramika, které se vymyká běžné nabídce.

Z Litvy letos přijede zajímavá autorka, keramička Pranckevičiutė Brigita a ze Slovenska to bude například Augustin Andrej, malíř a grafik, který patří mezi špičky v malbě na keramiku a sklo.

Letos jistě uděláme radost všem milovníkům keramiky pálené v peci na dřevo. Loňský první výpal se opravdu vydařil a pro velký zájem tedy budeme i letos v pátek stavět na Husově náměstí keramickou pec, přímo před očima diváků. Ze soboty na neděli se bude pálit a v neděli kolem 13h bude vykládka hotových klenotů. Tyto ojedinělé kousky si samozřejmě můžete i zakoupit. Loni jsme pro tento výjimečný výpal vybrali čtyři autory, dřevopaliče, muže a tedy letos jsme vybrali pro změnu čtyři úžasné ženy. Bude to autorská keramika předních keramiček – keramika Soňa Růžičková, Majka Krajná, Alena Šúmová a Magdaléna Brožová. Magdaléna Brožová se věnuje tvorbě autorské keramiky pálené v peci otápěné dřevem. Pochází z Klínce u Mníšku pod Brdy. Do Levína pak přišla v roce 2012, pátrajíc po stopách ak. mal. Zdislava Hercíka, který v Klínci působil a po roce 1946 odešel právě sem. Levín jí natolik učaroval, že zde v roce 2013 uspořádala keramické sympozium. Od roku 2014 sympozia probíhala již na poslední levínské hrnčírně čp. 10, kterou se jí v roce 2016 podařilo odkoupit od sochaře Milana Žofky. Od té doby zde tvoří, opravuje dům a pořádá keramická setkání. Ve své tvorbě se inspiruje starou levínskou keramikou.

Klasiku užité keramiky pálené dřevem na trzích uvidíte a můžete zakoupit také od skvělého keramika Patrika Folíře – HRNČÍRNA TVRZICE. V roce 1998 se náhodou dostal k hrnčířské hlíně. Práce s ní ho natolik uchvátila, že v tom pokračuje dodnes. V roce 2000 koupil dům na jihu Čech, kde vznikla jeho hrnčírna Tvrzice. Téměř veškeré jeho výrobky jsou vytáčeny na hrnčířském kruhu. Jako materiál používá kameninu a porcelán. Výrobky glazuje většinou šlemy a živcovými glazurami, které si sám připravuje a míchá. Své zboží pálí v peci otápěné dřevem, kde se délka výpalu pohybuje kolem patnácti hodin, aby bylo dosaženo požadované teploty cca 1300°C.

U vás velmi oblíbené jsou keramičky Foltová Hana a Jirsová  Zdenka – KERAMICKÝ PTÁČEK z Podkrkonoší. Vyrábějí milou dekorační keramiku na zahrady. Ptáčky, ptačí krmítka a pítka, ale také další známá zvířátka. Vše vyráběno klasickým způsobem, zdobeno engobami a glazurami. Točeno na kruhu, ruční modelace. Zajímavé propojení živé přírody a dekorativních předmětů.


A co letošní nováčci z Čech? Na vaši přízeň se těší mladá autorka Chomátová Zuzana – ZUZA POTTERY.
Po ukončení vysoké školy začala chodit do keramického kroužku, to ji uchvátilo a nakonec skončila v Kohoutově v Keramickém studiu Jarmily Tyrnerové. Vyučila se v Učilišti uměleckých řemesel v Podkovářské v Praze a u Jarmily pak absolvovala povinnou praxi. Poté pár let učila v keramických kroužcích děti i dospělé a vyráběla keramiku na zakázku (užitek i dekorační věci, např. betlémy). Bohužel po narození dětí přišla o dílnu a vrací se nyní, kdy děti jsou již téměř dospělé a tak má zase více času na keramiku a opět má svou hrnčířskou dílnu.

Seznam a umístění vystavovatelů na 28. hrnčířských trzích v Berouně dne 7. a 8. září 2024 najdete zde: https://htberoun.cz/seznam-a-umisteni-vystavovatelu-na-28-hrncirskych-trzich-v-beroune-dne-7-a-8-zari-2024/

Tradičně proběhne soutěž keramiků, kterou vyhlásil hlavní partner trhů AQUASLOUPKY.cz
Na trávníku uprostřed Husova náměstí budou opět vystavena keramická díla, přihlášená do soutěže „Zahradní keramika“. Na hlavním pódiu budou jako každoročně v sobotu ve 14 hodin, oceněni vítězové soutěže. Soutěžní práce bude hodnotit osmičlenná odborná porota, složena z odborníků jako jsou například, keramička a designérka doc. Mgr. art. Markéta Nováková, ArtD.

U příležitosti 28. Hrnčířských trhů v Berouně vás zveme do Muzea berounské keramiky na výstavu s názvem: Markéta Nováková  –  life-giving porcelán
Markéta Nováková absolvovala Fakultu užitého umění a designu, Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem v Ateliéru keramiky a porcelánu vedeného doc. ak. soch. Pavlem Jarkovským v bakalářském stupni studia a v Ateliéru keramiky na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, v magisterském stupni. Zde dokončila i doktorské studium v témže ateliéru u doc. ak. soch. Ivici Vidrové. Na VŠVU od roku 2009 působí nejprve jako asistentka, potom jako odborná asistentka v Ateliéru keramiky u doc. Mgr. A. Daniela Piršče, zde obhájila docenturu a v současné době vede Přípravný kurz keramiky a Katedru užitkového umenia. Kromě pedagogické činnosti se věnuje výstavní a kurátorské činnosti, ale i vlastní designérské tvorbě. Symptomatické pro její tvorbu je pečlivé hledání finálního tvaru, až určitá geometrická strohost. Prolínání se pevných, převážně sevřených kónických tvarů rozrušovaných řezy, dekorem, či strukturou a naturálními motivy. Právě struktura, její poznávání, prozkoumávání v různých materiích a následné přenášení a multiplikování v porcelánu přináší originální, autorskou cestu. Její tvorba je zastoupena ve sbírkách na Slovensku, v Čechách i v zahraničí (např.: Polsko, Argentina).
Hudba – Ladislav Horák, akordeon. Ladislav Horák je absolventem Pražské konzervatoře a Západočeské university v Plzni u prof. Jaroslava Vlacha. Během studií se stal vítězem národní soutěže v Hořovicích (1990) a laureátem mezinárodních soutěží v Andoře, Itálii a Španělsku (1987-1990). Koncertuje jako sólista, komorní hráč a za doprovodu orchestrů (Seongnam Soul Philharmonic, Eskisehir Metropolitan Orchestra, Symfonický orchestr Hl. města Prahy FOK, Moravská filharmonie Olomouc, Severočeská filharmonie Teplice, Pražská komorní filharmonie, Sukův komorní orchestr, Westmont Philharmonia Accordion Orchestra, Fisorchestra Marchigiana). Pravidelně vystupuje na prestižních festivalech v Americe, Asii i po celé Evropě.
http://www.muzeumberounskekeramiky.cz/

Gabriela Součková
asistentka redakce Berounského regionu

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Expresivita neokubismu: Pražská výstava Tomáše Petříčka

Berounský výtvarník Tomáš Petříček (*1975) aktuálně vystavuje své obrazy v pražské galerii ARS DIVA (Pštrossova 2, Praha 1). Skulpturální a kresebná malba s výrazovou expresí...

Pečujte o svou paměť. Přihlaste se na podzimní kurz v knihovně

Dopolední kurz v Městské knihovně Beroun pro seniory i ostatní zájemce, ve kterém si osvojíte paměťové techniky, objevíte netušené možnosti své paměti a procvičíte...

V berounské knihovně proběhla vernisáž ilustrací Václava Sokola

V úterý 3. září se v berounské městské knihovně uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy ilustrací Václava Sokola k novému vydání Komenského knihy Orbis pictus. Okamžiky...

Konkurz na hlavní i vedlejší dětské role do muzikálu Antonius a Kleopatra

Srdečně zveme všechny, kteří rádi zpívají, tančí a jásají, na konkurz do našeho dalšího muzikálového projektu Antonius a Kleopatra.  Vzrušující milostný příběh na shakespearovské motivy...

V liteňském zámku se představí Mozartovi svůdníci

Milí hudební přátelé, dovolte, abychom vás pozvali na slavnostní koncert 13. ročníku Festivalu Jarmily Novotné. Pod názvem Mozartovi svůdníci se uskuteční scénické provedení nejznámějších árií...

Berounská kasárna ožijí sousedským festivalem

Městská knihovna Beroun a Jiná káva i letos pořádají tradiční Sousedský festival v kasárnách. Parkoviště v areálu bývalých kasáren se v neděli 22. září...

Po prázdninách se můžeme na berounském náměstí těšit na 28. Hrnčířské trhy

Již po dvacáté osmé se 7. - 8. září 2024 Husovo náměstí v Berouně a také přilehlá malá ulička Kolářská, promění v přehlídku keramiků...

Výstava v knihovně: ORBIS PICTUS pohledem Václava Sokola

Městská knihovna Beroun a nakladatelství Machart srdečně zvou na výstavu Komenského ORBIS PICTUS pohledem Václava Sokola. Slavnostní vernisáž výstavy se uskuteční v úterý 3. září...