Jedná se o nevšední obrazovou publikaci, která přináší rady, návody, postupy a spoustu inspirace pro všechny, kteří se chtějí věnovat tvorbě tzv. vizovického pečiva. Převážně obrazová kniha přináší desítky fotografií hotových výrobků i návodné obrazové postupy, jak se ke krásnému výsledku dopracovat. Tzv. vizovické pečivo je obdivuhodná lidová technika, která od svého vzniku, asi od roku 1850, nezměnila materiál ani postup práce. Původně vzniklo z těsta kynutého, kdy se tvary pečiva zapichovaly na vysokých špejlích do vysokých svatebních koláčů, nebo dožínkových chlebů a magicky přitahovaly obdarovaným dobré vlastnosti figur. Pro velkou oblibu tvarů, začali pekaři Lutonští ve Vizovicích ve druhé polovině 19. století péci z těsta nekynutého. Zvířátka se tak stávala hračkou pro děti, dárkem.
Autorka Miluše Šímová je na slovo vzatou odbornicí na tento druh lidového umění a předává čtenářům své zkušenosti a inspiraci pro vlastní tvorbu. Technologie přípravy těsta není nikterak složitá a do vytváření se mohou zapojit i děti…
Vydání knihy finančně podpořilo Město Beroun v rámci kulturních grantů. Fotodokumentaci výrobků zobrazených v knize provedl berounský fotograf Daniel Kreissl.
Autor: Kameel Machart